Kommentti kohtaan A::
– Kasvisten syöminen ehdottomasti hyvä teko.
Läheltä tuleva ei takaa sitä, että kasvi olisi ilmastoystävällinen. Kuljetusmatkojen osuus tuotteiden hiilijalanjälkeen on tosi pieni, joten sitä ei kannata kovin paljon ajatella. Toki lähituotteita voi suosia muista syistä.

Kommentti kohtaan B:
Miksi ehdottomuus avokadoja kohtaan? Avokadon viljely toki kuluttaa esim. vettä ja siihen kohdistuu otsikoissa olleita muita ongelmia, mutta ei sitä kokonaan silti tarvitse jättää. Eläinperäiset tuotteet ovat ilmastolle suurempi ongelma kuin avokado. Jos kasvituotteita ajatellaan, niin esim. riisin käyttö kannattaa minimoida ja suosia perunaa, ohraa, kvinoaa (sitäkin saa kotimaisena, jos haluaa suosia sitä), cuscusia jne.

Kommentti kohtaan C:
Lihan minimointi on oleellinen juttu ilmastoystävällisessä syömisessä, hyvä! Luomulihallakin, erityisesti naudanlihalla, on kuitenkin suuri hiilijalanjälki. Kannattaa siis jättää liha mahdollisimman vähiin lautasella.

Yleisesti:
– Maitotuotteiden vähentäminen ja vaihtaminen mahdollisuuksien mukaan kasviperäisiin. Juustolla on korkea hiilijalanjälki, joten juustosta kannattaa tehdä herkuttelujuttu. Jogurteille ym. löytyy hyviä kasviperäisiä korvaajia. Leivälle esim. kevytlevitettä, kasviksia, hummusta tai muita tahnoja.

– Liisa Eerolan mainitsema hävikin välttäminen.

– Kotimaisen kalan, erityisesti järvikalan, suosiminen. Esim. katkaravuilla on iso hiilijalanjälki ja ne ovat ekologisesti yleensä melko ongelmallisia.

– Hedelmiä ja kasviksia kauden mukaan: hinta edullisimmillaan, maku parhaimmillaan, viljelyolosuhteiden ympäristökuormitus kevyimmillään.

– Jos juot paljon kahvia, kannattaa miettiä vähentämistä ja kahvinkeittotapoja. Kahvi on yllättävän iso tekijä suomalaisten syömisen hiilijalanjäljessä. http://ruokamysteerit.fi/2016/08/29/kahvi-ruokavaliosi-merkittava-ilmastotaakka/

– Ja hyvä, ettet aio olla liian tiukka: kannattaa edetä pienin askelin, vaikkapa päättää, että jotain voi syödä ravintolassa, vaikka sitä ei ostaisi kotiin. Eikä kannata olla ehdoton. Kaikkea voi joskus syödä, jos mieli tekee.